Ensh - Batice

"Batice" written by Summer Deaths and Milenko Vujošević. Produced by Summer Deaths (Mihajlo Djorović).

Directed by Danilo Lučić

Camera/Director of Photography by Radmila Vankoska and Aleks Vujošević

Editing and Colour by Radmila Vankoska

Special thanks: Iva Kosovac and Lili

Skinite ,Okvir' besplatno: http://ensh.bandcamp.com

 

 

Antcipacija: Decije zelje

Anticipacija je sposobnost predviđanja toka nekih događaja unapred, pre nego što se dese kako bi se sprečile neželjene posledice. Najbitnija stavka u razvoju ove sposobnosti je iskustvo, kao i neophodno predznanje.
Anticipacija je i ona sposobnost koja razlikuje čoveka od ostatka živih bića. Ipak, kod dece to je malo drugačije. Njihova sposobnost anticipacije je tesno povezana sa njihovim željama. Kako bi izbegla neželjenu budućnost, deca silno žele nešto što će im poboljšati život, očekujući da će im ostvarivanje tih želja doneti i srećniji život. Njihove želje nisu loše. Nisu čak ni nerealne. Njihove želje, prosto su rešenja za male i velike životne probleme i budućnost će zavisiti samo od njihovog (ne)ostvarenja. Sposobnost anticipacije kod dece je uslovljena njihovim potrebama, a to nije egoizam, već naivnost koja krasi čoveka samo dok je dete. 
Video je sastavljen od sekvenci u kojima deca iz Svratišta u Krfskoj pričaju o onome šta žele. Glasno izgovaranje želja za njih znači da se povećavaju šanse da te želje postanu stvarnost, budući da znaju šta može da se desi i ako se ostvare, i ako se ne ostvare. Pričajući glasno, nadaju se da će uspešno predvideti onu bolju sudbinu za sebe i da će sprečiti neželjene posledice neispunjavanja tih želja.


download.jpg
plakat za izlozbu A3 crops za stampu konacno.jpg
IMG_4620.JPG

Art is dead! Long live art!

video art | video instalation

U projektu „Umetnost je mrtva! Živela umetnost!“ grupa Kolektiv Digital, fokusirajući se na klasičnu umetnost, odnosno slikarstvo, i na mogućnosti koje nude digitalni mediji, odlučila se za video rekonstrukciju deset slikarskih dela iz različitih epoha značajnih za slikarsku umetnost.

Video reprodukcija ovih slika nudi novi doživljaj naslikanih/snimljenih portreta. Iako nepokretni, naši modeli su živi. Zabeleženo je njihovo disanje, suptilno žmurenje, promene položaja tela kako prolazi vreme, njihove facijalne ekspresije i reakcije na prostor u kome se nalaze, okruženi  nameštenom scenografijom i izloženi ispred objektiva da bi kasnije bili izloženi pred svojom publikom, svesni svog postojanja i dostojni svog zadatka.

Radmila Vankoska | Katarina Ilišković | Nina Kraljević
Nemanja Maraš | Valentina Milenković | Milica Pavlović
Pavle Petrović | Bojana Radić | Ema Teokarević | Maja Todorović


1.jpg

I am here

video instalation

G12HUB
Belgrade, 2015

 
 
IMG_3143dngjpg.jpg